Vanliga sjukdomar hos labradoren

Inom de allra flesta hundraser finns det sjukdomar som är mer eller mindre vanliga. Vissa av dem är genetiska, andra dyker bara upp. Här tar vi upp en del av de vanligaste sjukdomarna och åkommorna hos labradoren.

Ögonproblem

Bland labradorer är ögonsjukdomen PRA inte alls ovanlig. Det är en ärftlig sjukdom som drabbar näthinnan och det finns i dag ett DNA-test man kan göra på sina hundar för att se om de bär på sjukdomsgenerna. Svaret registreras hos Svenska Kennelklubben, och hunden bör inte användas i avel.

Röntgen för höftleds- och armbågssjukdomar

Sjukdomar i armbågar och höftleder är ofta förekommande hos labradorer och det kan leda till relativt stora problem. De flesta av de här problemen ser man genom att låta hundarna röntgas och om de upptäcks bör hunden tas ur avel ifall sjukdomen riskerar att gå i arv.

Vattensvans

Eftersom att labradorer gillar att bada kan de befinna sig en del i vatten och då ökar risken att hunden får så kallad vattensvans. Det är en slags inflammation kring nerver och muskler vid svansroten och troligen beror det på att kroppsdelen blivit för kall. Symtomen är i regel förlamning i svansen och hunden kan ha mycket ont. Om hunden har mycket ont bör en veterinär kontaktas. I annat fall är det viktigt att man håller hunden torr och varm. Symtomen går i regel över av sig självt inom ett par dagar.

Ohyra

Med en tät och tjock päls kan en labrador lätt drabbas av olika former av ohyra. Det kan vara löss, loppor eller skabb som tar sig in mot hundens hud. Ohyra försvinner lätt med ett receptbelagt preparat som droppas i hundens nacke.

Hälta

Hälta är något som kan drabba alla hundar men hos labradoren förekommer det lite extra ofta. Det kan bero på att hunden är extra aktiv, eller på medfödda fel. Att hålla koll på att hunden belastar alla tassar lika mycket vid aktivitet är alltid bra.