Saker att lära sin valp

När man skaffar en valp finns det vissa saker man bör lära den med en gång. Några tycker att det är sött med en liten valp som gör som den vill men om hunden får växa upp med ett sådant träningssätt kommer den till slut att bli ohanterlig eller i varje fall extremt svår att handskas med. Men vad är viktigt att lära valpen.

Rumsrenhet

Det kanske allra första man måste ta tag i är att få hunden rumsren. En hund som gör alla sina behov inomhus blir inte så rolig att ha hemma. Man får räkna med att en och annan olycka kan ske men huvudsakligen ska hunden kunna säga till när den behöver gå ut.

Inkallning

Om man ska kunna ha hunden lös, eller överlag när man har hund måste man träna den i inkallning. Det betyder att hunden ska komma när man ropar på den. Det här bör man börja träna så snart valpen kommer till sitt nya hem. Börja träna inomhus och sedan kan man fortsätta utomhus. När man börjar träna ute är det bra att ha hunden i en lång lina. Om hunden sticker iväg kan man lätt trampa på linan så att det tar stopp och man kan fånga in sin hund.

Att inte bita på saker

Man bör också lära sin hund att inte bita på saker och ting. De egna leksakerna är okej men andra saker ska inte hunden gå på. Ett sätt att undvika att hunden biter på annat är genom att se till att den har tillgång till tuggben av olika slag, speciellt när valpen ska tappa sina tänder.

Sitt och stanna

Kommandot stanna är också bra att hunden lär sig. På så sätt kan man få stopp på hunden om den är lös och börjar närma sig en trafikerad väg eller liknande. Även sitt är bra om hunden kan. Då blir den lätt att kontrollera om man möter en hund på promenaden till exempel.