Hålla ordning där hundarna föds upp

När man föder upp hundar har man inte bara ansvar för själva aveln, utan också för allt där omkring. Det innefattar till exempel att hålla ordning där hundarna föds upp.

Hygienen är viktig att ha koll på

Överlag är det enormt viktigt att ha koll på hygienen i kenneln. Det innefattar bland annat vanlig städning, tvätt och disk. Om man inte har koll på hygienen kan bakterier, ohyra och virus lätt få fäste. Till vardags räcker det i regel med att torka av och dammsuga golven ett par gånger i veckan, samt vid behov.

Välj lättstädade material

I en kennel bör man alltid välja material som är lätta att hålla rena. Det gäller både väggbeklädnader, golv, möbler, hundleksaker och hundsängar. Ju lättare det är att hålla rent, desto mer benägen blir man att städa. Dessutom tar städningen inte lika mycket tid om alla filtar till exempel kan tvättas i samma grader i tvättmaskinen.

Håll kenneln ren från onödiga saker

Ett bra tips är också att se till att kenneln hålls ren från onödiga prylar. Man behöver inte ha massor av växter, prydnadssaker och mattor inomhus. Det innebär bara mer att städa. Om hunden gör ifrån sig på golvet är det bara att torka upp, men sker det på en matta måste den i regel tvättas. Se också till att ordna bra förvaring för de saker som måste vara i kennel. Koppel, halsband och hundleksaker behöver inte drälla överallt.

Om en sjukdom eller ohyra tar sig in i kenneln

Om man trots allt får in en sjukdom eller någon fom av ohyra i kenneln behöver den ofta saneras. Är kenneln i en separat byggnad med betonggolv, vattentåliga väggar och om den har avrinning är högtryckstvätten ett optimalt val för att få allt rent. Annars får man ta i med hårdhandskarna med vanlig mopp, svampar och annat för att allt ska bli rent.