Att driva en kennel

Att driva en kennel innebär en hel del arbete och man måste också vara beredd att ta ansvar för allt vad kennelägandet innebär. Men hur går man egentligen till väga för att starta upp och driva en kennel?

Att starta upp en kennel

Om du ska starta en kennel behöver du först ha en hel del kunskaper. Det kan du få genom att prata med andra kennelägare, genom att läsa på, samt genom att gå kurser hos till exempel Svenska Kennelklubben. Du behöver också fundera över vilken ras du ska föda upp. Sedan är det dags att skaffa tillstånd från Länsstyrelsen och att registrera kenneln hos Kennelklubben.

Kennelns ekonomi

En annan sak att ha koll på är kennelns ekonomi. Man tjänar faktiskt inte så bra på att få valpar när man också tittar på hur mycket pengar kenneln kostar. Hundarna ska försäkras, ha foder, vaccineras och mycket annat. Dessutom kan det förekomma oförutsedda utgifter som kejsarsnitt eller operationer efter olyckor. Även om en försäkring tar en stor del av utgifterna måste man trots allt betala en hel del på egen hand.

Avla på rätt individer

Som ägare av en kennel måste man också avla på rätt individer. Man måste se till att hundarna som används i kenneln inte lider på något sätt. Dessutom får man inte avla på hundar som har genetiska sjukdomar som riskerar att gå i arv till valparna. Man bör också ha koll på hundarnas temperament så att det inte är allt för aggressivt mot varken andra människor eller djur.

Ha kenneln hemma

Om man vill ha sin kennel hemma måste man vara medveten om att man aldrig är ledig. Hundarna kräver ständigt skötsel och dessutom får man räkna med att det kan dyka upp valpköpare som vill titta på valparna vid olika tidpunkter. Att ha kenneln hemma innebär förvisso att man är nära hundarna, men det kan ibland bli lite för mycket.